Zimowe śniadanie z Helpą dla całej rodziny
Śniadanie to pierwszy posiłek po wielogodzinnej przerwie nocnej. Stanowi dawkę energii, która przyda się każdemu z nas na dobry start. Warto, więc dbać o to, aby jeść zdrowe śniadanie przed wyjściem do szkoły czy pracy. Zachęcamy również do tego, by jak najczęściej posiłki jeść wspólnie, całą rodziną. To czas, w którym można życzyć sobie pięknego dnia i opowiedzieć o planach i wyzwaniach, które na nas czekają.
Śniadanie powinno bazować na pełnoziarnistych produktach zbożowych, które stanowią źródło węglowodanów, cennych witamin, składników mineralnych i błonnika. Mogą to być np.: pieczywo, placki i naleśniki na bazie pełnoziarnistych mąk, płatki śniadaniowe (najlepiej naturalne, bez dodatku cukru, np. Bio Kółeczka Gryczano-Jaglano-Amarantusowe Helpa) kasze i kaszki.
To co jest najważniejsze to urozmaicenie. W śniadaniu powinno być również źródło białka, np. jajko, jogurt naturalny, ser, mleko, chude mięso, ryba lub nasiona roślin strączkowych (w postaci pasty lub pasztetu). Dodatkiem do śniadania mogą być pestki, orzeszki, awokado lub odrobina oleju lub oliwy, jako źródło dobrych tłuszczów. Tak jak w każdym posiłku, również w śniadaniu powinniśmy zadbać o zauważalną obecność owoców i/lub warzyw.
Poniżej podrzucamy pomysły na rodzinne śniadania:
Szpinakowe naleśniki z bananową kaszką jaglaną
6-8 naleśników:
- ¾ szklanki mąki jaglanej (około 90 g)
- ¾ szklanki mąki orkiszowej jasnej (około 90 g)
- 2 BIO Szpinakowe Różdżki Smaku Helpa
- 1 ½ szklanki mleka ryżowego
- 2 jajka
- Łyżka oleju rzepakowego
Nadzienie:
- 300 ml wody
- 5 łyżek BIO Kaszki Jaglanej Helpa
- Dojrzały banan
Dodatkowo:
- Pomarańcza
Składniki na naleśniki miksujemy i odstawiamy na 15 minut. Następnie smażymy 6-8 sztuk na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni. Do garnuszka z wodą, powoli wsypujemy kaszkę i doprowadzając do wrzenia, cały czas mieszamy. Gotujemy 2-3 minuty, a gdy zgęstnieje miksujemy z bananem. Powstałym kremem smarujemy naleśniki, dodajemy cząstki pomarańczy i składamy.
Babeczki jajeczno-kaszkowe z warzywami
6 babeczek:
- 6 jajek
- 100 ml mleka (krowiego lub owsianego)
- łyżka BIO Kaszki Owsianej Helpa
- Bio Warzywne Różdżki Smaku Helpa (1 z każdego smaku)
- Szczypta soli i pieprzu
- Marchewka
- Cukinia
- Brokuł
- Odrobina oleju rzepakowego do natłuszczenia foremek
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Foremkę na muffinki lub kokilki smarujemy odrobiną oleju. Jajka roztrzepujemy i dodajemy do nich mleko wymieszane z Kaszką Owsianą. Doprawiamy solą i pieprzem i chwilę miksujemy, po czym dzielimy na 3 części. Do każdej dodajemy po jednym smaku Różdżek Smaku i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane jajka przelewamy do kokilek i dekorujemy pokrojonymi warzywami. Pieczemy 30-35 minut.
Kaszka z samopszy z masłem orzechowym i owocami
2 porcje:
- 400 ml mleka krowiego lub roślinnego
- 4 łyżki Bio Kaszki z Samopszy Helpa
- Łyżka syropu klonowego
- 2 płaskie łyżki 100 % masła orzechowego
- Jabłko
- Gruszka
- Opcjonalnie łyżka Bio eksPandy Gryka Helpa
Do garnuszka z mlekiem, powoli wsypujemy kaszkę i doprowadzając do wrzenia, cały czas mieszamy. Gotujemy 2-3 minuty, aż zgęstnieje, dodajemy syrop klonowy, mieszamy i przelewamy do misek. Każdą porcję podajemy z pokrojonym jabłkiem i gruszką oraz masłem orzechowym. Opcjonalnie posypujemy ekspandowana gryką.
Życzymy pysznych i radosnych chwil przy wspólnym stole!