Karmienie dziecka, Porady

Przepisy z wykorzystaniem mleka modyfikowanego

Przepisy z wykorzystaniem mleka modyfikowanego

W diecie niemowląt od 5-6 miesiąca życia powoli zmienia się charakter mlecznych posiłków. W dalszym ciągu podstawą diety jest mleko kobiece lub modyfikowane, ale pojawia się również pierwsza mleczna kaszka kukurydziana, ryżowa lub kleik.

Z czasem, gdy dziecko poznaje kolejne smaki i nowe potrawy, okazuje się, że samo mleko przestaje być już tak atrakcyjne i dzieci niechętnie piją zalecane porcje.

Jeżeli dziecko jest karmione mlekiem modyfikowanym można urozmaicić jego dietę wprowadzając różne potrawy na bazie mleka modyfikowanego.

W kolejnych miesiącach należy również wprowadzić do diety dziecku kilka razy w tygodniu także twarożek/serek, jogurt lub kefir, zapewniając tym samym niezbędną ilość wapnia. Szczególnie zaleca się produkty mleczne, fermentowane z uwagi na obecne probiotyki.

UWAGA 

  • dania na mleku modyfikowanym należy spożyć od razu! Resztki potrawy wyrzucamy!
  • czasami dziecko karmione mieszanką nie chce pić mleka, ponieważ może być na nie uczulone i instynktownie broni się przed alergenem.
  • zbyt szybkie wprowadzanie mleka krowiego do diety dziecka, tj. przed ukończeniem 1.roku życia jest niekorzystne dla zdrowia. Może przyczynić się do rozwoju alergii, nietolerancji mleka. Dodatkowo w wyniku zbyt dużej dawki białka i elektrolitów, obciążamy nerki i przewód pokarmowy dziecka. Mleko krowie może też zaburzać wchłanianie żelaza, czego skutkiem bywa anemia.
  • w przypadku dodatków warzywnych należy dodać do potrawy odrobinę tłuszczu, z uwagi na lepsze wchłanianie witamin A, D, E i K

DANIA NA BAZIE MLEKA MODYFIKOWANEGO

KASZA MANNA NA DOBRY DZIEŃ LUB DOBRY SEN

Taki posiłek z rana dostarczy niezbędnej energii po nocnym odpoczynku, natomiast zjedzony w porze kolacji zapewni sytość i spokojny sen.

Składniki:

  • 2 łyżki kaszy manny
  • woda (ok. szklanki)
  • miarka mleka modyfikowanego na 200 ml wody
  • + dodatki (np. przecier owocowy dostosowany do wieku dziecka)

Przygotowanie:
Kaszę gotujemy w wodzie według przepisu (najlepiej zagotować większość wody, w reszcie zimnej mieszamy kaszę i wlewamy na wrzątek, mieszamy). Kaszę studzimy do temperatury, w jakiej przygotowujemy mieszankę. Po ostudzeniu do kaszy dosypujemy mleko modyfikowane i dokładnie mieszamy. Dodajemy przecier owocowy. Kaszę mannę można zamienić na kaszę kukurydzianą lub kaszę jaglaną.

Jeżeli dziecko jest uczulone na białko mleka krowiego, można przygotować taką kaszkę z hydrolizatem. W miarę rozszerzania diety możesz używać musu z innych owoców.
Jeżeli dziecko słabo przybiera na wadze i chcemy podnieść wartość energetyczną potrawy, dodajemy łyżeczkę masła.

NALEŚNIKI ZMODYFIKOWANE, BEZGLUTENOWE

Składniki:

  • ok. 200 ml przygotowanej mieszanki mleka modyfikowanego
  • jajko
  • pół szklanki mąki kukurydzianej
  • olej

Przygotowanie:
Mleko, mąkę i jajko dokładnie mieszamy lub miksujemy. Patelnię smarujemy ręcznikiem papierowym zanurzonym w odrobinie oleju. Smażymy naleśniki. Wierzch można posmarować przecierem z wybranych owoców, w wersji obiadowej – dodajemy uduszone warzywa lub mięso.

ZUPA WARZYWNA

Składniki:

  • 50 ml mleka modyfikowanego
  • kilka różyczek brokułów
  • cukinii
  • woda
  • pół łyżeczki masła lub oliwy

Przygotowanie:
Brokuły, cukinie dusimy do miękkości(najlepiej gotować na parze). Po odcedzeniu miksujemy lub dokładnie rozgniatamy widelcem. Dodajemy mleko, masło lub oliwę z oliwek. W zależności od wieku dziecka po jakimś czasie zupę urozmaicamy nowymi składnikami.

RYŻOWY LUB JAGLANY  PUDDING Z DODATKAMI

Składniki:

  • kilka łyżeczek ryżu/kaszy jaglanej
  • woda
  • miarka mleka modyfikowanego (ilość mleka dopasowana do ilości wody)
  • warzywa
  • mięso – opcjonalnie

Przygotowanie:
Dobrze wypłukany ryż wrzucamy na gotującą się wodę. W zależności od wieku dziecka mocniej lub mniej go rozgotowujemy. Po przestudzeniu dodajemy mleko modyfikowane i dokładnie mieszamy.

Potrawę można podawać na słodko z owocami lub wytrawnie z warzywami, mięskiem.

BUDYŃ

Składniki:

  • szklanka wody
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • żółtko
  • miarka mleka modyfikowanego

Przygotowanie:
Zagotowujemy pół szklanki wody. W pozostałej części rozrabiamy żółtko z mąką. Wlewamy delikatnie na wrzątek, mieszamy dokładnie, zagotowujemy. Po ostudzeniu dodajemy mleko w proszku i znów mieszamy. Podajemy z owocami

KISIEL MLECZNY

Składniki:

  • 150 ml przegotowanej wody
  • miarka mleka modyfikowanego
  • czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • kilka łyżek musu owocowego

Przygotowanie:

Do miseczki wlewamy trochę przegotowanej wody, dodajemy mleko modyfikowane w proszku, mieszamy. Resztę wody mieszamy z mąką ziemniaczaną i gotujemy. Zdejmujemy z ognia, mieszamy. Dodajemy mus owocowy. Do letniego kisielu dodajemy rozpuszczone mleko, mieszamy, przekładamy do miseczki.

KOKTAJL OWOCOWY

Składniki:

  • woda
  • miarka mleka modyfikowanego
  • owoce (pół jabłka, pół banana, maliny, kiwi – pojedynczo lub w jednym koktajlu nie więcej niż trzy rodzaje owocu)

Przygotowanie:
Przegotowujemy wodę. Dokładnie myjemy owoce, u młodszych dzieci można przelać je wrzątkiem. Gdy woda przestygnie, dokładnie mieszamy ją z mlekiem modyfikowanym, dodajemy owoce. Całość miksujemy.

OWSIANKA OWOCOWA

Płatki owsiane  są bogatym źródłem witamin z grupy B, błonnika i cennych kwasów tłuszczowych. Jest to zdecydowanie lepszy wybór niż kolorowe, słodkie kulki śniadaniowe, po które dzieci chętnie sięgają w późniejszym wieku. Dlatego tym bardziej warto już u maluszków wprowadzać płatki owsiane i przyzwyczajać do zdrowej wersji owsianki.

Składniki:

  • woda (ok. 70-90 ml na każdą łyżkę płatków)
  • płatki owsiane
  • miarka mleka modyfikowanego
  • owoce

Przygotowanie:
Płatki owsiane zalewamy wodą i gotujemy kilka minut na małym ogniu, do czasu gdy zmiękną. Jeśli są zbyt gęste, dolewamy wodę. Studzimy do temperatury podanej przez producenta mleka modyfikowanego. Dodajemy mleko modyfikowane, mieszamy dokładnie.

Do gotowej papki dodajemy owoce.

TWAROŻEK ZIOŁOWY

Składniki:

  • kawałek twarogu (50 g)
  • 50 ml przygotowanej mieszanki mleka modyfikowanego
  • pietruszka
  • szczypiorek
  • koperek – drobno posiekane

Przygotowanie:
Rozcieramy widelcem twaróg, dodajemy mieszankę. Do twarożku dodajemy po trochę zieleniny. Dla różnorodności smaków możemy pietruszkę, szczypiorek i koperek stosować wymiennie.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *