Mini fishburgerki z pstrąga i warzyw
Lekka receptura stymulująca żucie u dzieci po 12. miesiącu życia
Składniki
-
Bułka tarta – ok. 25 g
-
Bakłażan – 30 g
Sposób przygotowania
KROK 1
Warzywa: umyj bakłażana, pokrój w cienkie plastry i podduś na patelni z 1-2 łyżkami wody.
KROK 2
Gdy warzywa będą gotowe, połącz w misce gotowego bakłażana z 1 słoikiem Plasmon Pstrąg z ziemniaczkami (80 g) I 25 g bułki tartej. Pomieszaj łyżką i na koniec dodaj łyżkę oliwy (10 g).
KROK 3
Fishburgery: rękoma nabieraj małe ilości mieszanki, uformuj kule i lekko je rozgnieć. Otrzymasz 5 małych fishburgerów po ok. 5 cm wielkości.
KROK 4
W piekarniku: ułóż burgery na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz je w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180 stopni przez 15 minut, przewracając w połowie pieczenia. Po ugotowaniu poczekaj, aż ostygną, i podaj dziecku
Wskazówki
- Pobudzaj ciekawość swojego dziecka, tworząc potrawy inne niż zwykle, a jednocześnie nie rezygnując ze stosowania bezpiecznych składników. Nasze fishburgery to kompletny posiłek dla niemowląt po 12. miesiącu życia i doskonałe źródło kwasów omega-3 i błonnika. Chrupiąca konsystencja na zewnątrz i kremowe wnętrze stymulują rozwój umiejętności żucia u Twojego dziecka. Latem możesz przygotować je wcześniej i podawać na ciepło lub na zimno. Do ich stworzenia możesz również wykorzystać Plasmon Łosoś z ziemniaczkami lub Plasmon Morszczuk z ziemniaczkami. Po zjedzeniu zalecamy podanie dziecku porcji owoców.
- Alergeny: ryba. pszenica