Karmienie dziecka, Porady

Jaką kaszę dla dziecka wybrać?

Jaką kaszę dla dziecka wybrać?

Jaką kaszę dla dziecka wybrać?

W czasach historycznych kasze, obok mięsa, stanowiły główne pożywienie w tej części świata. Jednak sprowadzenie z Ameryki i upowszechnienie ziemniaka sprawiło, że produkty zbożowe zostały z czasem zastąpione przez smaczne bulwy. Do niedawna kasza nie cieszyła się dużą popularnością w codziennej kuchni – dodawano ją co najwyżej do krupniku lub serwowano tradycyjnie ze zrazem i sosem. W jadłospisie niemowląt natomiast gościła pszenna kaszka manna – gotowana na mleku, stanowiła główny posiłek małego dziecka, będącego w początkowym etapie rozszerzania diety.

Dziś wzrost zainteresowania zdrową żywnością wyniósł z powrotem kaszę na kulinarny piedestał. Nie bez powodów – stanowi ona doskonały przykład nieprzetworzonej, naturalnej żywności, posiadającej komplet składników odżywczych, witamin i minerałów o proporcjach uzależnionych od gatunku zboża.

Każde ziarno zboża stanowi kompletną „spiżarnię”, pełną składników odżywczych. Większość ziaren obfituje w:

  • białko
  • błonnik
  • węglowodany złożone
  • magnez
  • cynk
  • żelazo
  • potas
  • witaminy z grupy B

W formie kaszy spożywamy je w formie nieoczyszczonej, wraz z łuską i zarodkiem, które właśnie są najbogatsze w składniki odżywcze.

Rodzaje kaszek dla dzieci

Również i w diecie dzieci kasze rozgościły się na dobre – pszenną mannę, która wymagała gotowania i często zbijała się w kłopotliwe grudki zastąpiły kaszki w formie instant. Dzięki nowoczesnym metodom obróbki ziarna, zachowują one maksimum składników odżywczych, a jednocześnie nie wymagają gotowania. Ich wielką zaletą jest łatwość przyrządzania – wystarczy wymieszać je z odpowiednią ilością mleka modyfikowanego lub wody, żeby błyskawicznie uzyskać posilny i smaczny posiłek.

Aby jeszcze bardziej ułatwić życie rodzicom i urozmaicić menu malucha, producenci łączą kaszki z różnymi dodatkami. Kaszki mleczne, z mlekiem modyfikowanym, wymagają jedynie dodania niewielkich ilości wody. Kaszki z dodatkami smakowymi w postaci owoców, kakao i wanilii uczą dziecko nowych smaków i przyczyniają się do urozmaicenia dość monotonnego menu niemowlęcia. Największy wybór smaków znajdziemy w kaszkach firmy Bobovita i Nestle.

Obecnie kaszki wytwarza się z wielu gatunków zbóż – przyjrzyjmy się ich właściwościom:

  • Kaszka kukurydziana – jest łatwo przyswajalna i nie alergizuje; zawiera żelazo i niewielkie ilości witaminy B1, PP, A i E.
  • Kaszka ryżowa – bogata w magnez, witaminę B1 i PP; nie powoduje alergii i działa stabilizująco na zawartość jelit, dzięki czemu może być używana jako antidotum przy biegunkach.
  • Kasza pszenna – lekkostrawna i łagodna w smaku, nie zawiera zbyt dużo minerałów i witamin, ale dodaje energii.
  • Kasza gryczana – wyjątkowo bogate źródło błonnika, magnezu, wapnia, żelaza, cynku oraz witamin B1, B2 i PP; bezglutenowa, wzmacnia odporność.
  • Kasza jęczmienna – zawiera sporo witaminy B1, B6, PP i błonnika, a także magnezu i żelaza.
  • Kasza jaglana – zawiera witaminy PP, B1, błonnik oraz żelazo. Jest także źródłem krzemu, a stosowana w przeziębieniach zmniejsza katar. Bezglutenowa, ma odczyn alkaliczny, odkwasza organizm.
  • Owsianka – rozgrzewa i wzmacnia organizm, zawiera witaminy z grupy B i witaminę E oraz sporo magnezu i selenu.

Najlepszym wyborem, zwłaszcza w przypadku dzieci starszych, będą kaszki pełnoziarniste – zawierają one optimum składników odżywczych, korzystnych dla niemowlęcia i są produktem mniej przetworzonym niż kaszki ze zbóż oczyszczonych. Nie są jednak tak lekkostrawne, jak te ostatnie, dlatego unikamy ich w przypadku jakichkolwiek problemów jelitowych.

Kaszki do zadań specjalnych

Uwzględniając potrzeby dzieci o specjalnych wymaganiach pokarmowych, producenci przygotowali dla nich również duży wybór specjalistycznych kaszek:

  • Kaszki bezglutenowe. Pojawiają się one w dużym wyborze, ponieważ nietolerancja glutenu występuje coraz częściej wśród dzieci. Znajdziemy je w ofercie firm Biobim, Bobovita, Holle, Nestle i Topfer. Ponieważ w diecie bezglutenowej istnieje spore zapotrzebowanie na błonnik i witaminy, dostępne kaszki bezglutenowe są bardzo urozmaicone – znajdziemy w nich nie tylko ryż i kukurydzę, ale także proso, grykę czy egzotyczne dodatki w postaci tapioki. Ich zadaniem jest dostarczyć niemowlęciu jak najwięcej zróżnicowanych produktów zbożowych, tak aby codzienny jadłospis dostarczał dziecku jak najwięcej składników odżywczych i nie był zbyt monotonny.
  • Kaszki bezmleczne i bezlaktozowe. Przeznaczone są one dla dzieci z nietolerancją wyżej wymienionych składników, ale nie tylko. Wiele rodziców po prostu preferuje kaszki bezmleczne, ponieważ są one bardziej uniwersalne – można je łączyć z ulubionym rodzajem mleka, nie zdając się na wybór producenta, nadają się one także do rozrabiania z pokarmem matki, co ma znaczenie w przypadku niemowląt karmionych piersią. Świetnie sprawdzą się jako „zagęszczacz” do zup i potraw, a także jako składnik deserów. W przypadku kaszek mlecznych ta możliwość zastosowań jest oczywiście mniejsza. Kaszki bezmleczne i bezlaktozowe produkują m.in. firmy Biobim, Bobovita, Holle, Nestle.
  • Kaszki z probiotykami i prebiotykami. Zawierają one albo żywe kultury bakterii, albo składniki sprzyjające ich zrównoważonemu rozwojowi. Wpływają one korzystnie na odporność, stymulują produkcję przeciwciał, sprzyjają równowadze flory jelitowej, pomagają uporać się ze skutkami antybiotykoterapii i infekcji pokarmowych. W składzie kaszek warto więc szukać składników, takich jak FOS/GOS, oznaczających galakto- i fruktooligosacharydy, stanowiące „pożywienie” dla korzystnych dla zdrowia bakterii oraz żywych kultur bakteryjnych, najczęściej z grupy Bifidus. Największy wybór kaszek z bakteriami Bifidus ma obecnie firma Nestle.
  • Kaszki BIO i EKO. Reprezentują one najwyższą ekologiczną jakość. Kupując je, zyskujecie gwarancję, że surowce, z jakich zostały wytworzone, pochodzą z certyfikowanych upraw ekologicznych i biodynamicznych, i na żadnym etapie produkcji nie miały styczności z substancjami chemicznymi, w rodzaju nawozów sztucznych, pestycydów czy herbicydów. Należy zaznaczyć, że wszystkie kaszki, jako żywność dla dzieci, spełniają rygorystyczne normy, zarówno pod względem wyboru składników, jak i sposobu przetwarzania, jednak w przypadku kaszek EKO i BIO są to standardy wyjątkowo rygorystyczne. Warto podkreślić, że do kaszek ekologicznych najczęściej nie witaminizuje się i nie dodaje się do nich minerałów – zawierają one jedynie naturalne składniki odżywcze oraz witaminę B1, której dodawanie do produktów jest rekomendowane przez WHO. W produkcji żywności BIO i EKO specjalizują się firmy Holle, Lebenswert BIO, Biobim, Topfer, a z bardziej popularnych marek – HIPP.
  • Kaszki z witaminami i minerałami. Są cenione przez niektórych rodziców jako sposób na zapewnieniu dziecku kompletnej suplementacji w niezbędne składniki odżywcze. W kaszkach tych znajdziemy przede wszystkim mające znaczenie dla prawidłowego rozwoju dziecka witaminy i minerały. Są to między innymi witaminy A, E i C, mające decydujący wpływ na działanie układu odpornościowego, żelazo stymulujące wytwarzanie czerwonych krwinek czy wapń z witaminą D, ważny dla rozwoju zdrowych zębów i kości.

Kompleks witamin i minerałów znajdziemy m.in. w kaszkach Bobovita, Humana czy Nestle.

  • Kaszki bez soli i cukru. Ponieważ wzrasta świadomość rodziców odnośnie ograniczania w diecie dziecka niektórych składników, coraz częściej na rynku pojawiają się kaszki bez cukru i soli. Ich smak, mimo że może wydawać się dorosłym niezbyt atrakcyjny, jest chętnie akceptowany przez dzieci, przyzwyczajone do niedosładzanych i niedosalanych pokarmów. Warto pamiętać, że zarówno cukry, jak i sól występują naturalnie w owocach, zbożach i mleku – dlatego też krystalicznej soli i cukru nie powinniśmy dodawać do potraw przeznaczonych dla dzieci. Dieta bez soli i cukru sprzyja kształtowaniu się zdrowych nawyków żywieniowych i zapobiega, w wieku późniejszym, występowaniu wielu chorób, takich jak otyłość, cukrzyca czy nadciśnienie. Kaszki bez cukru i soli mają w ofercie firmy Bobovita, Humana i większość marek produkujących żywność ekologiczną.
  • Kaszki „na dobranoc” i „na dzień dobry”. Produkty zbożowe są doskonałą propozycją zarówno na rozpoczęcie, jak i na zakończenie dnia. Dlaczego? Ziarna zbóż zawierają tzw. węglowodany złożone, które, w przeciwieństwie do cukrów prostych, długo rozkładają się w organizmie, uwalniając stopniowo glukozę do krwi. Dzięki temu zapobiegają one stopniowym spadkom energii oraz na długo zapewniają poczucie sytości. Zaserwowane na śniadanie sprawią, ze maluch będzie miał sporo energii do zabawy, nauki i innych codziennych aktywności. W charakterze kolacji pozwolą malcowi przespać spokojnie większą część nocy, zapobiegając wybudzaniu się z głodu. Możemy polecić kaszki „na śniadanie” i „na kolację” HIPP, mają je także w ofercie BOBOVITA i BIOBIM.

Kiedy zacząć podawanie kaszki dla niemowląt?

Dzieciom poniżej 4 miesiąca życia generalnie kaszek nie podajemy – powinny być one karmione mlekiem matki, lub, jeżeli nie ma takiej możliwości, mlekiem modyfikowanym. Potem możemy serwować maluchowi mleko z kleikiem ryżowym lub kukurydzianym i delikatne kaszki – dla szybko rozwijającego się dziecka, którego aktywność ruchowa wzrasta, mleko może okazać się posiłkiem niewystarczającym. Kaszki będą idealne, ponieważ na długo dostarczą mu potrzebnej energii, pozwolą także przespać spokojnie większą część nocy.

Ważne jest, aby do diety wprowadzić także minimalne ilości kaszki glutenowej, pszennej. Działa ona jak szczepionka – podanie jej dziecku poniżej 6 miesiąca życia znacznie minimalizuje ryzyko wystąpienia uczulenia na ten rodzaj białka. Gdy jednak Wasze maleństwo wykazuje nietolerancję na gluten, należy mu podawać wyłącznie kaszki bezglutenowe, na przykład jaglaną, gryczaną, kukurydzianą czy ryżową.

Warto także pamiętać, że kaszka to nie tylko propozycja na śniadanie czy kolację, ale także świetny dodatek do obiadu, który z powodzeniem zastąpi ziemniaki. Mięso i jarzyny połączone z ryżem, kaszą jaglaną czy jęczmienną czy też posilny krupniczek można podawać maluchom powyżej 6 miesiąca życia.

Dzieci, które ukończyły 10. miesiąc życia mogą próbować także specjałów dla dorosłych. Warto podawać im kasze drobne, jak kuskus, jaglaną czy kaszę krakowską. Jeśli malec około 12 miesięcy życia ma ochotę spróbować gryczanej czy jęczmiennej, także można mu ją zaserwować, pamiętając jednak o tym, że powinna być ona „rozklejona” czyli w maksymalnym stopniu rozgotowana.

Mimo, że ogromny wybór kaszek oferowanych przez różnych producentów może przyprawić o zawrót głowy, liczymy, że uda Wam się na stronach Mlekolandia.pl wybrać idealną kaszkę dla Waszego dziecka, która przypadnie mu do smaku, a Wam da pewność, że dostarczyliście mu tego, co najlepsze.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *