Wyświetlanie 1–18 z 42 wyników

Produkty szwajcarskiej firmy Holle to żywność ekologiczna dla dzieci, którą charakteryzuje połączenie wyjątkowo wysokiej jakości z wieloletnią tradycją wytwarzania- firma może się poszczycić ponad 80-letnią obecnością na rynku europejskim. Firma Holle jako podstawowe założenie przyjmuje, że wszystkie składniki wykorzystywane do produkcji żywności są dostarczane przez gospodarstwa biodynamiczne lub ekologiczne, w których normą jest rezygnacja z chemicznych środków ochrony roślin na rzecz wykorzystywania naturalnych kompostów. Chów zwierząt dostosowany jest do ich własnego tempa wzrostu – firma Holle nie korzysta z mięsa produkowanego z użyciem hormonów zwierzęcych czy regulatorów wzrostu. Również zboża używane przez Holle mają certyfikaty Demeter* i pochodzą głównie z południowych Niemiec. Holle kupuje tylko nieliczne składniki do produkcji z innych krajów- ryż pochodzi od producentów włoskich, natomiast z Węgier sprowadza się proso, będące głównym składnikiem kaszek jaglanych. Pełne mleko, używane do produkcji mieszanek dla dzieci i kaszek mlecznych, pochodzi z wyselekcjonowanych gospodarstw rolnych w południowych Niemczech. Gospodarstwa dostarczające składniki i półprodukty dla Holle stawiają na jakość produktów, a nie na ich ilość. Oznacza to, że w stosunku do żywności wytwarzanej metodami konwencjonalnymi produkty Holle są droższe, ale ich jakość w pełni to usprawiedliwia. Firma dba równocześnie, aby procesy produkcyjne i przetwórcze przebiegały z poszanowaniem środowiska naturalnego. Wraz ze wzrostem świadomości konsumenckiej i ekologicznej, żywność Holle zdobywa sobie coraz więcej zwolenników w całej Europie. Osoby zdające sobie sprawę z niekorzystnego wpływu produkowanej przemysłowo żywności na zdrowie człowieka coraz chętniej sięgają produkty pochodzące z rolnictwa ekologicznego, zwłaszcza te przeznaczone dla dzieci – tym bardziej, że charakteryzują się one znakomitymi walorami smakowymi i są lubiane przez najmłodszych.